0800330761

Ринок нафти дочекався визначеності

Світовий ринок нафти

На жаль, коронакриза не поспішає закінчуватись, тому світова економіка ще невизначений час не зможе відновитися. Генеральний секретар ОПЕК Мохамед Санусі Баркіндо заявив, що всесвітня пандемія не вселяє радості і рано робити будь-які оптимістичні прогнози. Незважаючи на це, численні споживачі бунтують проти підвищення цін на нафтопродукти, тому Саудівську Аравію поставили перед фактом зниження ціни на чорне золото.

Країни, що входять до складу ОПЕК

ОПЕК – це об'єднання країн-експортерів нафти. Сьогодні до цієї коаліції входить 14 країн з різних континентів. Виникла вона у 1960 році і до цього дня здійснює свою діяльність, саме їй належить 80% світового запасу нафти. Головна мета ОПЕК – регулювання цін на чорне золото на світовому ринку. Двічі на рік представники організації беруть участь у зустрічах, у ході яких вирішують зростання чи скорочення квот видобутку нафти різних країн чи всієї ОПЕК.

Список країн ОПЕК+

ОПЕК+ – це розширений формат ОПЕК, що виник у 2016 році. До нього увійшло ще 10 країн на чолі з Росією, саме їй належить 14% світового нафтовидобутку. Розширений склад країн-учасників надав нові можливості регулювання ринку. Члени ОПЕК стали контролювати 55% світових поставок нафти і 90% доведених запасів. Крім Росії до її складу увійшли:

  • Азербайджан;
  • Бахрейн;
  • Бруней;
  • Казахстан;
  • Малайзія;
  • Мексика;
  • Оман;
  • Судан;
  • Південний Судан.

Наскільки знизиться виробництво нафти у світі

Важкий компроміс таки відбувся. Учасники ОПЕК+ збільшуватимуть видобуток нафти, а Саудівська Аравія розпочне поступове припинення взятих на себе зобов'язань щодо скорочення видобутку нафти на 1 млн барелів на день. У Європі нафтою користуються не так активно, тоді як азіатські країни демонструють зростання попиту.

Квоти на видобуток нафти

З серпня 2021 року видобуток нафти постійно зростає. За даними дослідників Bloomberg видобуток нафти збільшили, щоб відновити постачання після пандемійної перерви. Незважаючи на оптимістичні прогнози, сьогодні ОПЕК видобуває на 10% менше за квоту, встановлену її членами. У деяких країнах видобуток значно виріс, а ось в Африці (Ангола та Нігерія) скорочуються виробничі потужності та регулярно трапляються технічні збої.

Як видно, досягнута угода зменшила дефіцит пропозиції нафти, що загрожував значним зростанням цін на сировину, а також припинило конфлікт усередині ОПЕК+, який уже почав турбувати трейдерів.