• {{user.userFirstname}} {{user.userLastname}}
  • Вихід

Зовнішня торгівля і український феномен

Показники імпорту та експорту в Україні

Сучасний товарообіг України не відрізняється стабільністю. На початку 2021 року його показники перевищили дані 2020 року на 4,5%. Обсяги імпорту також збільшилися на такі ж цифри. Що стосується імпорту, то Україна понад усе закуповувала нафту, мінеральне паливо і аналогічні продукти. Основні торговельні партнери України - Китай, Німеччина і Росія. Зараз ці країни підвищили вартість своїх товарів для стабілізації внутрішньої економіки. До лютого 2021 року обсяг експорту України склав 8,49 млрд дол. Що буде далі з економікою і промисловістю України - складно сказати.

Дісталося всім

2020 рік був непростим не тільки для України, але і для всього світу через пандемію коронавірусу. Це спровокувало занепад експорту на товари і послуги з України. У той період експорт впав на 2%, імпорт - на 11%. Факторів, що діють на зовнішню товарну торгівлю, досить багато: торговельні обмеження України і вторинні ефекти від посиленої торговельної політики КНР. Така негативна динаміка зберігається донині.

Їстівний експорт врятував, а метал підвів

Експерти Центру міжнародної торгівлі (TRADE+) ще в травні минулого року в своїх роботах наголошували на те, що експорт хоч і знизиться, проте не набагато дякуючи розвитку аграрного сектору і металургії. Це сталося через карантин і жорстких заходів. Відбулося скорочення інвестиційного попиту, тобто люди стали менше купувати машини, нерухомість та інші об'єкти. За перші півроку 2020 року інвестиції в Україну впали на 25%, в країнах ЄС - на 6%.

Два фактори проти імпорту

Через спад споживчого попиту імпорт сильно похитнувся, проте поступово починає відновлюватися, особливо це стосується продовольчих товарів. Імпорт послуг постраждав внаслідок обмежень в туристичному секторі. Додатковими факторами проти зростання імпорту стали:

  1. Зростання експорту зернових до Китаю. КНР почав скуповувати більше українського ячменю, кукурудзи і руди. Це сталося через введення нового тарифу для Австралії, через який китайські імпортери переключилися на більш вигідних постачальників. Для України цей фактор виявився сприятливим, так як дозволяє тимчасово збільшити торгове сальдо.
  2. Зростання ембарго на імпорт з РФ. Імпорт з Росії в Україну скоротився на 12%. Ембарго діє на мінеральні добрива, різні види цементу, корми для тварин та інші товари.

Додатковою проблемою стали низькі ціни на енергоносії. Завдяки падінню цін на газ в 2020 році ми змогли нарощувати власне виробництво добрив, що зменшило потребу в імпорті.

Вийти на новий етап

Заборона імпорту торкнулася тільки однієї країни, тому відбулося переформатування структури ринку. Деякі товари отримали додаткову націнку посередника, але є і свої плюси, адже видобувна промисловість отримала потужний захист в період активного попиту. Експерти прогнозують, що після закінчення пандемії Covid-19 економіка стабілізується. Розвиваючи український торговий сектор, країна може залишатися на плаву і тим самим залучати інвесторів.