0800330761

Вплив коронавірусу на валюту

Зараз одна з найбільш обговорюваних тем в світі - це пандемія коронавірусу. На початку 2020 року пандемія зачепила центральні райони світу. Це істотно вдарило по економіці багатьох країн світу, так як зупинилися фабрики, заводи, а також закривався малий і середній бізнес, які приносили великий потік грошей до державного бюджету. Однак через деякий час багато хто почав виходити з карантину, але при цьому у багатьох немає впевненості в завтрашньому дні. З початку карантину в Україні теж суттєво змінився курс валют. Розглянемо, як впливає коронавірус на курс.

Як впливає на економіку коронавірус?

Вплив коронавірусу на економіку

Як показує ситуація за останні кілька місяців, коронавірус не тільки вніс зміни в повсякденне життя людини, але і сильно вдарив по економіках країн. В Україні, в порівнянні з іншими європейськими країнами, ситуація була не настільки критична, проте до сих пір залишається напруженою. При жорсткому карантині, який був навесні, закрилася велика кількість підприємств, кафе, ресторанів, ТРЦ. Це одні з основних платників податків в Україні, тому держава втратила велику кількість надходжень до скарбниці. Також гривня подешевшала по відношенню до долара і євро відразу на кілька гривень, так як в країну практично не надходила іноземна валюта, то багато жителів, які втратили роботу, міняли накопичені гроші, щоб вижити. Зараз ситуація з пандемією не покращилася, однак уряд не закриває магазини, так як повторне закриття може спричинити серйозні проблеми з українською економікою.

Зміна курсу долара при пандемії

Так як Covid-19 зачепив не лише українську економіку, а й світову склалося кілька факторів, які вплинули на курс долара:

  • низька активність на зовнішньому ринку. Так як ситуація змусила призупинити багато виробничих процесів, то і активність між країнами стала нижче, тому долар в Україні практично не заходив;
  • закриття торгових точок. Багато бізнесменів купують свій товар за долар. Так як під час карантину практично не ведуться ділові відносини, продажі впали і державі не надходять податкові відрахування;
  • відсутність валюти в банках. Так як в банках валюти менше, ніж в попередньому місяці, то курс по відношенню до гривні починає дорожчати.

Чому вигідно купувати долар і євро зараз?

У зв'язку з тим, що ніхто не знає, коли ситуація в світі почне стабілізуватися, тому багато експертів радять купувати валюту зараз, так як в наступному році вона, швидше за все, буде дорожчати, тому що будуть закладати державний бюджет на 2021 рік. Тому в наступному році долар і євро дешевшати точно не будуть і до грудня місяця можна встигнути поміняти свої заощадження на валюту. Також можна зараз вкласти свої гроші в онлайн біржі і після вивести солідну суму грошей, однак для цього необхідно проаналізувати більш детально ситуацію.

Прогноз зміни курсу через вірус на 2021 рік

Багато експертів наголошують на тому, що курс валют може залишитися на тому ж рівні, що і зараз. Прогнози будуть більш точніші від того моменту, коли Кабмін прийме бюджет на 2021 рік. Є думки, що валюта трохи виросте в ціні, але точно в ній не впаде. Однак до кінця року ситуація може покращитися за умови, якщо епідемія в світі піде на спад. Зараз практично з неї вийшов Китай, звідки пандемія коронавируса і пішла.

Висновок

З огляду на велику кількість інших чинників, які формують курс валют, епідемія коронавіруса завдала по українській економіці великий удар. Необхідно робити певні кроки, для того, щоб вийти з кризи, нанесений небезпечною інфекцією.