0800330761

Польський злотий і його історія

Курс злотого Чернігів

Польською національною валютою є польський злотий. Він має багатовікову історію, пережив процвітання і кризи. PLN зумів зберегти свою цінність незважаючи на ряд реформ і те, що Польща кілька разів втрачала свою незалежність. До становлення місцевої національної валюти на території країни ходили інші грошові одиниці:

  • польська марка. Її використовували, як грошово-вагову валюту. Одна марка прирівнювалася до 210 г срібла;
  • копа. Вона має чеське походження, прирівнювалася до 60 польських грошей;
  • краківська гривня. Ця валюта витіснила польську марку в 16 столітті, вона прирівнювалася до 198 г срібла.

Проте, польський злотий зберіг свою назву і значимість для польської держави навіть крізь століття.

Історія польського злотого

Виникнення злотого відбулося ще в епоху Середньовіччя. У 14 столітті "злотими" називалися всі монети іноземного походження, виготовлені з золота. На початку 16 століття він був лічильною грошовою одиницею, трохи пізніше почалося його карбування. Незважаючи на назву, гроші робилися зі срібла. Спочатку 1 злотий прирівнювався до 12 польських грошей. Незабаром для карбування монет почали використовувати менше срібла, тому вартість злотого зросла до 30 грошей.

Завдяки грошовій реформі 1526-1528 рр злотий закріпився в якості офіційної державної одиниці. Перше карбування монет відбулося в 1564 році, проте широке поширення вони отримали лише при правлінні короля Яна II Казимира.

Розвиток злотого в період поділу Польщі

Річ Посполита 3 рази зникала з географічної карти Європи, це також відклало свій відбиток на історії PLN. Наприклад, в частині, яка відійшла у володіння Пруссії, злотий вийшов з ужитку і його замінила марка. У 1794 році були надруковані перші паперові асигнації, проте незабаром їх визнали недійсними. У той же період в Польщі увійшли в обіг російські монети, проте місцева валюта не зникла з життя поляків.

У 1815 році вийшов Указ про монетну систему Польського Царства, по ньому встановлювався певний курс злотого до рубля. Відновилося карбування польських монет, проте їх прикрашав герб Російської Імперії або профіль російського імператора. В країні одночасно ходили і польські, і російські гроші. У 1828 році виник Польський Банк, який займався випуском асигнацій. Йому дозволили працювати з однією умовою - щоб він смог міняти банкноти на монети. Після чергового повстання в 1830-1831 рр почалося карбування "повстанських" монет. Після них Польський Банк почав карбувати монети з 2 номіналами валют - Польщі та Росії. Всі вони робилися зі срібла і мали строгий курс. З обігу вони вийшли в 1865 році.

Незалежна Польща

Як тільки в 1918 році Польща стала незалежною, вона скасувала всі чужі валюти, які були в обігу на її території. З'явилася польська марка, в 1924 році повернувся злотий, при чому він мав високий курс. У ті роки уряд Польщі вирішив проблему тимчасових монет оригінальним способом: замість грошей використовувалися шматки розрізаних польських марок, на які ставили печатку із номіналом. Це допомогло швидше позбутися від непотрібної валюти і зайнятися випуском тимчасових грошей за мінімальною вартістю.

Новий злотий прив'язувався до курсу долара. Через інфляцію в 1925 році настала економічна криза, яку зміг стабілізувати Юзеф Пілсудський. Завдяки його позиці в США курс злотого було тимчасово стабілізовано до 1927 року.

Німецька окупація і післявоєнний період

Польща однією з перших постраждала через наступ Гітлера. У період її окупації в 1939-1944 рр на її території випускалися окупаційні гроші. Вони нагадували банкноти старого зразку, але мали нові написи. Після закінчення військових дій в Польщі кілька років випускалися післявоєнні банкноти, які в 1950 році були деноміновані за курсом 1:100.

У 1974 році почався випуск нових банкнот і монет, які, на жаль, швидко знецінилися і привели до інфляції. У зв'язку з цим в країні були випущені банкноти номіналом 1 млн і 2 млн злотих.

Новий PLN

Стабілізація польського злотого трапилася в 1995 році, саме тоді відбулася чергова деномінація валюти. В обіг увійшла нова серія банкнот, хоча старими теж можна було розраховуватися протягом року. З 2000 року PLN перестав підкорятися політиці валютного регулювання і отримав вільний курс.

На сьогоднішній день курс даної валюти відрізняється стабільністю і не має суворої прив'язки до долара. Польща увійшла до складу ЄС, проте не поспішає відмовлятися від своєї національної валюти. Сьогодні в обігу перебувають монети номіналом від 1 до 50 грошей, а також купюри 10-500 злотих. Паперові гроші прикрашені портретами великих королів Польщі з різних епох. Обмін злотих можна провести як в самій Польщі, так і в ряді сусідніх країн, включаючи Україну. Продавати дану валюту можуть не тільки банки, але і обмінники. Вона не користується таким попитом, як фунт стерлінгів, євро або швейцарський франк, однак є справжньою гордістю і національним надбанням для кожного поляка.