• {{user.userFirstname}} {{user.userLastname}}
  • Вихід

Чому і як з'явилася така валюта як євро?

Євро - одна з наймолодших валют, яка зараз існує в світі. Офіційною грошовою одиницею євро є в 19 країнах, які входять в Єврозону. Вперше валюта увійшла в обіг в 1999 році. Це були перші кроки запуску європейських грошей і використовувалися вони тоді тільки для безготівкового розрахунку. Повне введення валюти в обіг було здійснено в 2002 році. Варто відзначити, що євро входить в категорію резервних валют світу. Управляється євровалюта Європейською системою центральних банків, а також Європейським центральним банком, головний офіс якого знаходиться у Франкфурті-на-Майні, Німеччина. Варто відзначити, що в співтовариство банків входять всі центральні системи банків тих країн, які складаються в Європейському Союзі, навіть якщо держави не використовують євро як національну валюту. На банкноті номінал прописав латиницею, грецькою і з 2013 року з'явилася назва кирилицею. Першою такою банкнотою нового зразка була 5-єврова купюра.

Євро складається з 100 центів, які називаються євроцентами. Всього ж в обороті ходять купюри номіналом 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 євро, а також євроценти номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50, 1 і 2 євро. Варто відзначити те, що купюри виконані в різних художніх стилях, тому їх можна відрізнити не тільки за номіналом і розмірами.

Ефективність від появи євровалюти

Історія появи євро

Варто підкреслити, що після введення єдиної європейської валюти є як позитивні сторони, так і недоліки. Зараз же є кілька думок фінансових фахівців, які виділяють відповідні фактори. Серед позитивних сторін:

  • усунення ризиків, які були пов'язані з обміном валют. Це значно спрощує інвестування між країнами, які входять до складу Європейського Союзу. Ризик втратити прибуток при експорті або імпорті існує в тих випадках, коли країни здійснюють конвертацію валют. В даному випадку єдина валюта позбавила багато великих європейських компаній від такого головного болю. Однак варто зазначити, що це вигідно тільки для тих країн, які входять до складу Європейського Союзу;
  • відсутність витрат на конвертації. Після того, як була введена єдина європейська валюта, повністю усунули витрати, які стягувалися банками з великих приватних компаній. Хоча це досить невелика сума, враховуючи витрати країн, але вона дозволяє пускати їх в оборот в європейському союзі;
  • стійкість на фінансовому ринку. За рахунок існування єдиної європейської валюти багато експертів відзначають, що ринки всередині ЄС стануть більш гнучкими і стійкими. Завдяки цьому збільшиться конкурентоспроможність, а доступність фінансових продуктів стане більш доступним;
  • паритет цін. За рахунок впровадження валюти вартість на всі продукти повинна зменшитися. Якщо ж вартість продуктів і послуг буде значно відрізнятися, то можуть бути застосовані дисциплінарні санкції, а значить спекуляцій на ринку має поменшати.

Станом на 2009 рік, частка євро в числі резервних валют склала 28%. Це досить високий показник, який до цих пір не був подоланий. В Україні ж євро є однією з популярних валют, після американського долара. Багато українців в євровалюті зберігають свої заощадження, або ж використовують європейські гроші для подорожей по Європі. Вигідно купувати євро в Україні, так як в інших країнах ви не зіткнетеся з подвійною конвертацією. Також євро використовується для розрахунку з європейськими компаніями при укладанні угод, які пов'язані з торгівлею.