0800330761

Чому фунт - найдорожча валюта в світі?

Курс фунта Чернігів

Британський фунт стерлінгів відноситься до найдорожчих, старіших і стабільних загальносвітових валют. Один фунт коштує дорожче за долар США майже в 1,8 рази і він не так сильно схильний до світових криз, як інші валюти. Звичайно, в світі існують більш дорогі грошові одиниці, наприклад, кувейтський динар, проте вони не є вільно конвертованими. Незважаючи на те, що Великобританія була в складі ЄС, вона не відмовилася від своєї національної валюти, тим самим зміцнила її позиції на світовому ринку. Чому фунт вважається таким дорогим? Розглянемо далі.

Головні причини дорожнечі британської валюти

Найголовніша причина високої вартості GBP - його історична цінність. Свою історію ця валюта веде з 12 століття. У 17-19 століттях фунт стерлінгів став головною світовою резервною валютою, свої позиції він поступився долару США після Другої світової війни. З 2006 року на тлі світової фінансової кризи фунт поступово почав повертати собі статус значущої світової валюти.

До решти причин високої вартості GBP відносяться:

  1. Популярність на біржі FOREX. Коливання фунта щодо інших валют приваблюють численних трейдерів, особливо тих, хто працює з короткостроковими угодами. Завдяки високій прибутковості можна заробити на різниці процентних ставок.
  2. Високий попит, завдяки якому зростає і ціна британської валюти.
  3. Низький рівень інфляції у Великобританії. Незважаючи на зростання цін на товари, купівельна спроможність грошових коштів не зменшується. Великобританія виготовляє різну продукцію на експорт, яка має високий попит і тим самим забезпечує стабільність фунта.
  4. Активна діяльність інвесторів.
  5. Платіжний баланс. Великобританія не має дефіциту на своєму рахунку за рахунок налагодженого експорту.
  6. Низький рівень державного боргу. Великобританія практично не має боргів і здатна швидко погасити ті, що є. За рахунок цього багато інвесторів довіряють британській валюті і економіці країни в цілому.
  7. Настрій простого населення. Не тільки економісти і експерти вважають, що британський фунт є стабільним і надійним. Так думають багато європейців і самі британці.

Самі британці для розрахунків використовують фунт стерлінгів і вельми неохоче приймають інші гроші, включаючи долари і євро. Звичайно, з його обміном не буде ніяких проблем. У всіх регіонах Великобританії розташовані банки і пункти обміну, проте не всі вони мають зручний графік роботи і беруть чималу комісію за послуги. Якщо є можливість, то краще зробити обмін грошей у своїй країні, якщо ви збираєтеся відвідати Туманний Альбіон.

Де можна обміняти GBP?

Сьогодні в обігу перебувають фунти номіналом від 5 до 50 фунтів. Аверс кожної з них прикрашає портрет Єлизавети II. Кожна банкнота має багаторівневий ступінь захисту, тому фунти вельми складно підробити. Кілька років тому Банк Англії почав вводити пластикові банкноти, які набагато надійніше і довговічніше традиційних паперових грошей.

В Україні купувати або продавати GBP можна в різних банках і обмінниках, однак не всі вони мають дану валюту в достатньому обсязі. Щоб зрозуміти, де буде більш вигідний курс, варто використовувати онлайн ресурси. Зараз більшість банків і пунктів обміну має свої веб-ресурси, де регулярно публікуються актуальні курси валютних пар, включаючи англійський фунт-долар.