0800330761

Як бути фінансово грамотним: починаємо

Що таке фінансова грамотність

Фінансова грамотність - важливий навик в сучасному світі, де все продається і купується. Важливо освоїти не тільки ази, а й більш глобальні навички, які допоможуть вигідно заощадити і принести дохід. Для початку потрібно проаналізувати свої фінанси, вміння планувати бюджет і рівень витрат. Це допоможе зрозуміти важливі аспекти, позбутися від проблем нестачі грошей, а згодом допоможе почати інвестувати, робити довгострокові фінансові вкладення і знайти спосіб збільшити прибуток.

Як бути фінансово грамотним, коли немає грошей

Важко почати відкладати або робити інвестиції, коли в гаманці порожньо. Кілька гривень в день не принесуть фінансової стабільності, тому потрібно розбиратися в причинах, чому постійно не вистачає грошей і що заважає розбагатіти. Виявивши всі фактори, можна буде забути про бідність, закрити борги і кошти, що з'явилися вкладати в своє фінансове майбутнє.

Що заважає економити?

Для початку потрібно проаналізувати свої грошові звички і всі дії, пов'язані з грошима. Серед численних негативних чинників можна виділити кілька найпоширеніших проблем, які змушують людину витрачатися на непотрібні речі і нічого не відкладати при цьому. Фінансові проблеми виникають через такі фактори, як:

  • ефект Дідро;
  • бажання робити покупки з недовірливої необхідності;
  • життя невідповідно до своїх достатків;
  • лінь і небажання нічого міняти;
  • неправильний аналіз ситуації.

Всі ці причини різні, але для боротьби з ними підходять універсальні поради. По-перше, обмежте споживання товарів і ставтеся простіше до покупки нових предметів. По-друге, не будьте залежні від трендів, акцій і брендів. По-третє - не робіть покупки в мінус, тобто в кредит. Якщо є велика мета, то постарайтеся заробити на неї, без боргів.

Не соромтеся вивчати інформацію з провідних джерел, стежте за банківськими новинами, консультуйтеся у фахівців. Особливо це потрібно всім, хто займається обміном валют в великих розмірах, робить інвестиції, відкриває депозит або кредит.

Надмірна економія: головне - не перестаратися

Деякі люди впадають з крайності в крайність, і замість великих витрат починають економити буквально кожну копійку, відкладаючи гроші на "чорний день". Однак не варто себе обмежувати заради ефемерного «завтра». Особливо це стосується покупок, які робляться не на 1 рік. Наприклад, людині потрібен телефон і він замість того, щоб купити стійку якісну модель економить і купує дешеву китайську підробку, яка ламається при першому неакуратному користуванні і потребує дорогого ремонту. Як бачимо, енергозаощадження сумнівна. Те ж саме стосується одягу, взуття та інших предметів

Не варто зациклюватися і у всьому себе обмежувати, адже це погіршить якість життя і кількість одержуваного задоволення від неї. Та й кожна покупка буде приводити до поганого настрою, хоча повинно бути навпаки. Грамотна трата грошей не повинна перетворюватися в параною, адже фінанси потрібно любити і вміти ними вільно розпоряджатися. Розвивайтеся, вивчайте нову інформацію, скорочуйте витрати, досліджуйте нові методи для залучення пасивного доходу.