0800330761

Що таке складні відсотки?

Що таке складний відсоток?

Складними називають відсотки, які нараховуються не тільки на початкову суму вкладень, а й на відсотки, накопичені за попередні періоди. Щоб задіяти такі відсотки, потрібно реінвестувати дохід. Сам термін і саме явище виникло в Італії ще в XVII столітті, саме ця країна тоді вважалася світовою столицею банків.

Класичне визначення

Завдяки складному відсотку накопичення ростуть як сніжний ком: інвестиції приносять дохід, а потім цей дохід приносить новий дохід. Звичайно, на швидкий прибуток розраховувати не доводиться, однак отримувати такі відсотки і збагачуватися можна не один рік.

Складний відсоток розраховується за такою формулою Sn = (1 + P/100) N х S. Тут Sn - розмір суми після інвестування, Р - процентна ставка, S - сума вкладень, а N - періоди реінвестування. У мережі є різні онлайн-калькулятори, в яких можна підставити цифри.

Головні моменти складних відсотків

Використовувати складний відсоток можуть не тільки банківські вкладники, а й інші інвестори, особливо при вкладеннях в акції та облігації:

  1. Власники облігацій одержують свій відсоток, який називається купонний дохід. Виплачується він з певною періодичністю. Інвестуючи в облігації з фіксованою ставкою можна розрахувати прибуток надалі.
  2. Складні відсотки з акцій розраховуються аналогічним методом. Наприклад, ви вклали 1000 гривень в акції зі стабільною річною прибутковістю 10%. При складному відсотку ви зможете подвоїти капітал за 7 років.

Реінвестиції бувають різними. Реальні реінвестиції - вкладення прибутку в нерухомість, обладнання та інші фізичні активи. Фінансові реінвестиції - вкладення прибутку в фондовий ринок, бінарні опціони та ін.

Що робити, щоб складні відсотки працювали?

Ось кілька порад, щоб складні відсотки почали працювати:

  • не потрібно поспішати, це ключовий аргумент. Чим раніше людина почне вкладати, тим більше вона зможе накопичити до пенсії;
  • позичальникам не треба брати гроші в борг, адже складні відсотки будуть працювати проти них. Чим швидше боржник розрахується з кредитами, тим менше втратить;
  • оцінюйте річну прибутковість. Це допоможе вам зрозуміти, скільки ви зможете заробити в довгостроковій перспективі;
  • контролюйте швидкість нарахування відсотків.

Висновок

Щоб добре заробляти на інвестиціях в Україні, застосовуйте механізм складного відсотка. Для цього потрібно вкладати отриманий дохід в різні фінансові інструменти. У довгостроковому періоді депозит зі складним нарахуванням відсотків принесе прибуток з мінімальним ризиком.