0800330761

30 фактів про валюти світу

Сьогодні в кожній країні є своя грошова одиниця, розвивається економіка і торговельні відносини. Але ще в стародавньому світі грошей у людства не було, тому люди обмінювали товар на інший товар. Саме з того часу пішло таке, явище як бартер. Але з появою грошей створилася єдина одиниця виміру вартості товару, що полегшило торгівлю. На сьогоднішній день в світі існує більше 150 валют. Розглянемо найбільш незвичайні і захоплюючі факти про них. В Україні ви можете знайти в обороті такі валюти, як гривня, долар, євро, фунт і ін.

Факти про гроші

30 незвичайних фактів про гроші

  1. Перша грошова одиниця, яка була знайдена археологами датуються VII століттям до н.е. Це були прості монети, знайдені на території сучасної Лівії.
  2. Euro - наймолодша валюта світу. Після створення Євросоюзу, конгрес вирішив створити єдину валюту, яку можна буде використовувати в ринкових відносинах між країнами, що входять в союз європейських держав.
  3. Найпопулярніша купюра в світі - 500 euro. Варто відзначити, що євровалюта є однією з найдорожчих грошових одиниць світу. Це одна з причин, чому купюра в 500 євро популярніша за 100-доларову банкноту.
  4. Долар є національною валютою в 27 країнах. Не всі країни мають свою валюту, зокрема колишні колонії в яких в обороті ходять гроші іншої держави.
  5. Основний відсоток підроблених доларів виготовляється в Північній Кореї.
  6. На американських доларах зображуються американські президенти, яких немає в живих. Живих заборонено зображати на національній валюті.
  7. Матеріал, з якого виготовляються USD, тканина, а не папір. Через ультрафіолетове випромінювання можна помітити, що банкнота має волокна тканини, тому більшість купюр американської валюти мають хороший стан.
  8. Будь-яка доларова банкнота здатна витримати більше 4000 згинань без втрати зовнішнього вигляду. Для того, щоб гроші ходили якомога довше в обороті, їх виготовляють з міцних матеріалів.
  9. Стандартний "життєвий" термін паперових грошей - 3 роки.
  10. В Австралії, В'єтнамі, Малайзії та ряді інших країн гроші виготовляються з тонкого гнучкого пластику, на якому не накопичуються бактерії. Також використання такої валюти зручно тим, що при попаданні на них води вони не рвуться і не намокають.
  11. Паперові гроші з'явилися 3000 років тому в Китаї.
  12. Кожна купюра проходить через руки 40000-50000 людей. Тому з часом купюри змінюють не тільки через зношування, а й те, що на них накопичується товстий шар бруду і бактерій.
  13. Найбрудніший предмет - це гроші, так як вони проходять через велику кількість рук.
  14. Для внутрішньобанківських розрахунків в США виготовлялися банкноти номіналом 100000 $.
  15. Найбільшим номіналом серед монет володіла турецька ліра номіналом 100000.
  16. Найпоширеніші назви для грошей - долар, песо і франк. Саме так називаються гроші в різних країнах світу.
  17. Чим вище у купюри номінал, тим довше вона живе. Пов'язано це з тим, що великі валюти менше ходять в обігу, ніж дрібні.
  18. Щорічно паперових доларів для гри "Монополія" друкується в 30 разів більше, ніж справжньої американської валюти.
  19. Найменш розповсюджена купюра в Сполучених Штатах - банкнота, номіналом в 2 долари, так як вона була випущена обмеженим тиражем.
  20. Першим запропонував робити насічки на монети - Ісаак Ньютон, щоб розрізняти їх за номіналом.
  21. Найдорожча монета в світі - давньогрецька декадрахма.
  22. У 1918 році був здійснений перший грошовий переказ по телеграфу.
  23. У Німеччині після Першої Світової війни друкувалися гроші з багатьох матеріалів, включаючи дерево.
  24. У 2008 році в країні Палау була виготовлена і запущена в обіг унікальна монета, в якій є маленький резервуар з водою з джерела Лурд, що вважається священною.
  25. 1 млн доларів по 100 доларовій купюрі важить 10 кг.
  26. Близько 90% доларових банкнот містять на своїй поверхні сліди кокаїну.
  27. У світі існують найдешевші валюти, в їх список сходять індійський ріал (42000 за $ 1), в'єтнамський донг (23 280 за $ 1), індонезійська рупія (14500 за $ 1) і ін.

Висновок

Як видно, навіть найпопулярніші валюти світу мають цікаві факти, про які мало хто знає. Як правило, рідкісні екзотичні валюти залучають тільки нумізматів або колекціонерів. Якщо ви збираєтеся відвідати будь-яку країну, постарайтеся дізнатися якомога більше про національну валюту, яка знаходиться там в зверненні, а також поцікавтеся курсами валют, щоб не було казусів при обміні.